Do czego dodawać pastę kokosową?

Pasta kokosowa powstaje dzięki zmieleniu całego kokosa. Jest pozbawiona jakichkolwiek dodatków, takich jak cukier, barwniki czy konserwanty, a więc jest produktem naturalnym. Od oleju kokosowego różni się przede wszystkim konsystencją – jest dużo gęstsza. Kiedy się ją ogrzeje, w temperaturze wyższej niż 25 stopni zaczyna się robić miękka i delikatnie rozpływa się w ustach. Ma intensywny kokosowy smak i piękny mocny zapach. Stosuje się ją przede wszystkim jako dodatek do naleśników i racuchów, a także gofrów. Kiedy położy się ją na ciepły posiłek, po chwili zaczyna się roztapiać i rozpływać po całej powierzchni. Powszechne jest także dodawanie do niej wody, aby uzyskać mleczko, krem albo śmietankę kokosową. Występuje również w wielu przepisach kuchni azjatyckiej i ciężko zastąpić ją czymś innym ze względu na jej aromatyczność i dodawanie charakterystycznego smaku.